Sciact
  • EN
  • RU

Study of the Temperature Effect on IR Spectra of Crystalline Amino Acids, Dipeptids, and Polyamino Acids. IV. L-Cysteine and DL-Cysteine Научная публикация

Журнал Journal of Structural Chemistry
ISSN: 0022-4766 , E-ISSN: 1573-8779
Вых. Данные Год: 2008, Том: 49, Номер: 6, Страницы: 1022-1034 Страниц : 13 DOI: 10.1007/s10947-008-0174-5
Ключевые слова Cysteine, Hydrogen bonds, IR spectroscopy, Optical isomers
Авторы Minʹkov V.S. 1,2 , Chesalov Yu.A. 1,3 , Boldyreva E.V. 1,2
Организации
1 Research and Educational Center “Molecular Design and Ecologically Safe Technologies,” Novosibirsk State University
2 Institute of Solid State Chemistry and Mechanochemistry, Siberian Division, Russian Academy of Sciences, Novosibirsk
3 G. K. Boreskov Institute of Catalysis, Siberian Division, Russian Academy of Sciences, Novosibirsk

Информация о финансировании (5)

1 Российский фонд фундаментальных исследований 05-03-32468
2 Сибирское отделение Российской академии наук 49
3 Сибирское отделение Российской академии наук 110
4 Civilian Research and Development Foundation NO-008-XI/BG6108
5 Civilian Research and Development Foundation RUX0-008-NO-06

Реферат: A study of the IR spectra of L- and DL-cysteine is carried out in a range of frequencies from 4000 cm−1 to 600 cm−1 and temperatures from 333 K to 83 K. Changes in the spectra of L- and DL-cysteine (NH 3 + CH(CH2SH)-COO−) on cooling are analyzed in comparison with the spectra of L- and DL-serine (NH 3 + CH(CH2OH)-COO−) and three polymorphs of glycine (NH 3 + CH2-COO−) previously studied under temperature variation. Changes in the IR spectra at variable temperatures are correlated with previously obtained diffraction data on anisotropic compression of the structure and changes in the geometric parameters of hydrogen bonds. Special attention is paid to temperature regions in which anomalies were detected by vibrational spectroscopy, X-ray diffraction, and calorimetry.
Библиографическая ссылка: Minʹkov V.S. , Chesalov Y.A. , Boldyreva E.V.
Study of the Temperature Effect on IR Spectra of Crystalline Amino Acids, Dipeptids, and Polyamino Acids. IV. L-Cysteine and DL-Cysteine
Journal of Structural Chemistry. 2008. V.49. N6. P.1022-1034. DOI: 10.1007/s10947-008-0174-5 WOS Scopus РИНЦ CAPlusCA OpenAlex
Оригинальная: Миньков В.С. , Чесалов Ю.А. , Болдырева Е.В.
Исследование влияния температуры на ИК спектры кристаллических аминокислот, дипептидов и полиаминокислот. IV. L-цистеин и DL-цистеин
Журнал структурной химии. 2008. Т.49. №6. С.1061-1073. RSCI РИНЦ
Даты:
Поступила в редакцию: 30 янв. 2008 г.
Опубликована в печати: 1 нояб. 2008 г.
Опубликована online: 4 февр. 2009 г.
Идентификаторы БД:
Web of science: WOS:000263080500007
Scopus: 2-s2.0-59549083622
РИНЦ: 13567601
Chemical Abstracts: 2009:142322
Chemical Abstracts (print): 151:57099
OpenAlex: W1974189646
Цитирование в БД:
БД Цитирований
Web of science 34
Scopus 34
РИНЦ 32
OpenAlex 28
Альметрики: